Berkenhout

Wij bieden berkenhout aan in dozen of op pallets.

Berkenhout in dozen

Pallets berken haardhout


Berkenhout kopen

Op zoek naar hout om je fikkie mee te stoken? STOCERS is waar het berkenhout feestje is! Wij bezorgen dozen en leveren zelfs pallets vol berkenhout! We hebben verschillende hoeveelheden beschikbaar. En als je toch nog niet genoeg hebt van ons houtassortiment, dan hebben we ook eikenhout. Dus, waar wacht je nog op? Kappen met die zoektocht en bestel jouw berkenhout op doosjehout.nl!

Drie berken blokken haardhout en het logo van STOCERS.

Berkenhout is ideaal om mee te beginnen bij het aansteken van uw haardvuur, in tegenstelling tot eikenhout, dat hard is en wat lastiger aan te steken kan zijn. Daarom is het verstandig om eerst aanmaakhout en aanmaakblokjes te gebruiken en zelfs wat zacht hout zoals berkenhout te gebruiken. Zodra het eikenhout eenmaal goed brandt, kunt u genieten van een langdurige en warme vlam. Het hout creëert veel warmte en zorgt voor een prachtig vlammenspel.

Berkenhout gebruiken als brandhout in de kachel

Berkenhout is een populair type brandhout vanwege zijn vele voordelen. Het hout is gemakkelijk verkrijgbaar en relatief goedkoop, terwijl het ook een hoog rendement heeft en langzaam en gelijkmatig brandt. Bovendien produceert berkenhout weinig rook en spatten, waardoor het een ideale keuze is voor gebruik binnenshuis of in een open haard.

Een ander voordeel van berkenhout is dat het relatief droog is en daardoor snel ontvlamt. Dit maakt het een goede keuze voor gebruik in situaties waar snel vuur nodig is, zoals bij het aansteken van een grill of kampvuur.

Er zijn echter ook enkele nadelen aan het gebruik van berkenhout als brandhout. Het hout heeft de neiging om snel te verbranden, waardoor het meer brandstof nodig heeft dan sommige andere houtsoorten om dezelfde hoeveelheid warmte te produceren. Het kan ook leiden tot een opeenhoping van roet in de schoorsteen, vooral als het niet goed gedroogd is voordat het wordt verbrand.

Over het algemeen is berkenhout een uitstekende keuze als brandhout vanwege de vele voordelen die het biedt. Als u van plan bent om berkenhout te gebruiken, zorg er dan voor dat het goed gedroogd is en vermijd het verbranden van groen of nat hout om rook- en schoorsteenproblemen te voorkomen.

Goed om te weten...

Eigenschappen van berkenhout in de kachel

Berken is een populaire, zachte houtsoort door zijn kenmerkende eigenschappen. Het zachthout geeft snel veel warmte af en weinig rook. We sommen hieronder alle eigenschappen van berkenhout op:

  • Berkenhout heeft een hoog calorisch vermogen en geeft dus veel warmte af.
  • Het hout heeft weinig vocht en produceert daarom weinig rook en creosoot (een teerachtige substantie), waardoor het geschikt is voor gebruik in kachels en open haarden.
  • Berkenhout brandt langzaam en gelijkmatig, waardoor het ideaal is voor het verwarmen van een kamer gedurende langere tijd.
  • Het hout brandt goed, zelfs bij lage temperaturen en wanneer het vochtig is.
  • Berkenhout produceert weinig vonken en spatten, wat het veiliger maakt om te gebruiken in een kachel.

Berkenhout in de hout kachel

Berkenhout is een uitstekende keuze voor jouw houtkachel! Zowel voor grote als kleine kachels is berkenhout geschikt. Als je in een kleine kachel stookt is berkenhout ideaal. Ook om te mixen met een hardere houtsoort. Zorg er wel voor dat het hout goed droog is. Bij doosjehout.nl verkopen wij altijd droog berkenhout, dat ovengedroogd is en dus direct te gebruiken is als haardhout.

Wil je graag buiten stoken? Berkenhout is ook een goede keuze vanwege de vele warme vlammen die een gezellige sfeer geven. Het is perfect voor bijvoorbeeld het roosteren van marshmallows.

Gedroogd berkenhout

Ons berkenhout is dun gekloofd en goed gedroogd. Vers gekapt hout bevat te veel vocht om goed te kunnen stoken. Dit kan slecht zijn voor uw kachel en kan er zelfs voor zorgen dat het hout niet brandt. In het begin kan het vochtpercentage van vers gekapt berkenhout oplopen tot 70 procent, waardoor het zeker niet geschikt is om te stoken. Het kan tot wel twee jaar duren om berkenhout zelf te laten drogen. Om deze problemen te voorkomen, leveren wij droog berkenhout dat is ovengedroogd in speciale droogkamers. Wij drogen het hout totdat het niet meer dan 20 procent vocht bevat. Vanaf dat moment is het berkenhout direct stookklaar en kunt u het veilig en efficiënt gebruiken in uw kachel.

Op de foto zie je een mix van berken en eikenhout.

Een blok eikenhout en een blok berkenhout.

Berkenhout aansteken op een veilige manier

Het aansteken van berkenhout in de kachel is relatief eenvoudig en snel. Zorg ervoor dat het hout droog en onbehandeld is en dat het in de juiste afmetingen is gekloofd voor uw kachel. Stapel het hout in een open, kruisvormige structuur en plaats daaronder wat aanmaakhout en aanmaakblokjes. Steek het aanmaakhout of de aanmaakblokjes aan en wacht tot het vuur zich verspreidt naar het berkenhout. Voeg vervolgens geleidelijk meer hout toe en zorg ervoor dat er voldoende zuurstof is voor een efficiënte verbranding.

Berkenhout is als een geurige zon op een koude winterdag: het brengt warmte en sfeer, en je kunt er niet genoeg van krijgen!

Een échte stoker stookt met berkenhout van STOCERS!

Klaar om te stoken...

Berkenhout bestellen bij STOCERS

Waarom zou je naar een houthandel lopen als je berkenhout gewoon vanuit je luie stoel kunt bestellen bij STOCERS op doosjehout.nl? Wij zijn jouw leverancier voor ovengedroogd berken in dozen of op pallets. Wij bieden topkwaliteit hout en leveren het gewoon bij je thuis af. Wie zei er dat hout stoken moeilijk was? Bij STOCERS is het een fluitje van een cent!


Bekijk ons berkenhout
Een doos met het logo van STOCERS wordt vastgehouden. Op de achtergrond zie je gestapelde blokken eikenhout.

Wist je dat...

  • Berkenhout is licht van gewicht.
  • Berkenhout heeft een lichtgekleurde bast en kernhout dat varieert van wit tot lichtbruin. Het hout heeft een karakteristieke geur.
  • Berkenhout brandt goed en is daarom populair als brandhout voor kachels en open haarden. Het wordt ook gebruikt voor het roken van voedsel, zoals zalm.
  • Berkenhout koop je makkelijk en snel bij doosjehout.nl!