Het is lekker weer en de pizza oven kan weer aan! Het deeg, tomatensaus en de kaas zijn aanwezig. Nu de pizzaoven nog aansteken met goed hout… maar wat is goed hout? En hoe maak je nou perfect hout voor de pizzaoven?

 

Waar veel amateur pizzabakkers tegenaanlopen is dat ze geen óf slecht hout hebben voor de pizzaoven. Ik ga jou stap voor stap uitleggen hoe jij goed hout kunt krijgen en maken voor jouw kleine pizzaoven.

Op deze foto zie je het pizzahout wat wij maken.

Verzamel droog hardhout

Het gaat hier om een kleine variant pizza oven, dat betekent dat we dus kleine stukken hout nodig zijn. Verzamel eerst het hout. Let op dat dit wel hardhout moet zijn. Dat kan beuken, eiken of essen zijn. Hardhout wat wij gebruiken is eikenhout. Dit hout ruikt heerlijk en gaat lang mee in de oven. Zorg ervoor dat het hout droog is. Dit kun je zo kopen of zelf nat hout laten drogen op een droge plek. Voor dit laatste moet je wel erg veel geduld hebben als je zin hebt in een pizza, want hout kan zo een jaar of twee liggen drogen totdat het geschikt is voor de pizza oven.

Schoon hout

Heb jij droog hout gevonden? Top! De volgende stap is om te zorgen dat het hout schoon is. En nee, je hoeft het hout zeker niet te wassen. Met schoon hout bedoel ik hout zonder schors. Wij gaan dit hout gebruiken om eetbare producten mee te maken. Dan wil je niet dat er een vieze schors met misschien wel beestjes naast jouw pizza ligt. Trek het schors van de stammetjes of gebruik hiervoor een bijl.

Afkorten

Als het hout schoon is, is het tijd om het klein te maken. Wij vinden de ideale lengte voor klein pizzahout rond de twaalf centimeter. Hardhout kun je met een sterke zaagtafel afkorten op twaalf centimeter. Pas hierbij wel goed op de veiligheid. Veiligheid staat voorop!

Hakken

Als het hout afgekort is op de juiste afmeting kunnen we het gaan hakken. Gebruik hiervoor een scherpe bijl, een stevig hakblok en dikke handschoenen. Bij hardhout moet je namelijk een stuk harder slaan om het hout te splijten dan bij bijvoorbeeld aanmaakhout. Zoek in het blok hout naar scheurtjes. Deze scheurtjes zijn de richting waarop je moet slaan om het hout te splijten. Vaak hebben blokken hout een knoest. Dit is een punt in het hout waar een tak uit groeide. Deze zijn keihard. Mijn advies is om om de knoest heen te hakken. De stukken met een knoest zijn ideaal voor de kachel of vuurkorf.

 

Nu heb jij de perfecte pizzahoutjes gemaakt voor jouw Ooni pizzaoven. Heb jij geen tijd of zin om dit zelf te doen? Wij maken het ook op dezelfde manier als hierboven.