Wanneer je voor de eerste maak houtsnippers aankoopt is het natuurlijk even met een bang hart afwachten hoelang jouw houtsnippers meegaan. Je wil namelijk niet ieder jaar een compleet nieuw pad houtsnippers leggen. In dit artikel leggen wij je dus uit hoelang houtsnippers over het algemeen meegaan en hoe jij ervoor kan zorgen dat jouw houtsnippers er langer goed blijven uitzien.

Hoe lang gaan houtsnippers mee

De meeste houtsnippers gaan 1 tot 2.5 jaar mee. Heel veel hangt natuurlijk af van het soort houtsnipper dat je kocht en waar de houtsnippers liggen. Wanneer de houtsnippers op een nat en schaduwrijk perk ligt, dan ga je deze sneller moeten vervangen dan de houtsnippers die op een droge plek met veel zon verspreid liggen. Houtsnippers op een druk begaan pad gaan niet zo lang mee als houtsnippers op een pad waar minder voetverkeer is. Er is dus geen sluitend antwoord op de vraag hoe lang houtsnippers over het algemeen meegaan.

Wat gebeurt er wanneer ik mijn houtsnippers niet vervang

Wat is het ergste dat er kan gebeuren wanneer ik beslis om mijn houtsnippers niet te vervangen? Wel, dat is simpel: je houtsnippers rotten weg of vergaan helemaal en bieden geen voordeel meer. Je zal zien dat er heel wat meer onkruid in de perken en op het pad groeit, het is minder aangenaam om op te wandelen en in schaduwrijke gebieden van de tuin kan het dan ook nog eens muf gaan ruiken.

Hoewel je dus zeker houtsnippers kan laten liggen indien je liever geen nieuwe houtsnippers legt, is het aan te raden om houtsnippers te vervangen of om een laag nieuwe houtsnippers te leggen.

Kan je ook gewoon een laag nieuwe houtsnippers leggen?

Wanneer je houtsnippers er niet meer zo goed uitzien kan je ervoor kiezen om de houtsnippers af te graven en er nieuwe te leggen, of om een nieuwe laag houtsnippers op de oude te verspreiden. Indien jouw houtsnippers heel wat langer dan 2 jaar op het pad of in het perk liggen, dan is het best om de resterende houtsnippers af te graven, wanneer je ervoor kiest om een bestaande, gezonde laag houtsnippers te onderhouden, dan kan je een nieuwe laag (+- 2 tot 3 cm) houtsnippers leggen.

Meer informatie over houtsnippers vind je hier!