Ben je op zoek naar een goede en vooral goedkope manier om je tuin mooi en gezond te houden? Dan zijn houtsnippers als bodembedekking een erg goed idee! Niet overtuigd? Lees dan zeker verder!

1.   Houtsnippers helpen de grond vochtig te houden

Een eerste reden waarom houtsnippers een erg goede grondbedekking in de tuin zijn, is dat ze de grond vochtig houden. Tijdens een warme en droge zomer is het namelijk zo dat planten snel uitdrogen en verbranden in de zon. De warme zonnestralen verdampen het vocht in de grond en zorgen ervoor dat planten geen water meer hebben. Door houtsnippers op de tuinbodem te leggen kan je ervoor zorgen dat er meer vocht in de grond blijft en dat je planten gezond de zomer door komen.

2.   Houtsnippers houden de grond gezond

Door houtsnippers op de grond in de tuin te leggen houd je de grond gezond. Zoals eerder al besproken kan je dankzij houtsnippers de grond vochtig houden, wat erg goed is voor de biodiversiteit in de aarde. Ook zullen houtsnippers na een bepaalde tijd vergaan wat er dan weer voor zorgt dat er biomassa aan de grond wordt toegevoegd.

3.   Houtsnippers stoppen onkruid

Wist je dat houtsnippers ook onkruid kunnen tegenhouden? Indien je liever niet urenlang onkruid zit te trekken is het een goed idee om houtsnippers op je paden en perken te leggen. Houtsnippers onttrekken namelijk stikstof uit de grond.

Door een dikke laag houtsnippers aan te brengen op plekken waar je liever geen onkruid ziet groeien kan de zon moeilijk aan het grondoppervlak. Op die manier creëer je moeilijke omstandigheden voor onkruid om te groeien.

4.   Houtsnipper beschermen planten tegen vorst

Wanneer je houtsnippers in de tuin legt kunnen deze ook gebruikt worden als isolatie om planten te beschermen tegen vrieskou en vorst. Hoewel de temperaturen in Nederland en België natuurlijk niet constant onder het vriespunt duiken, kan het toch enkele keren per jaar sterk vriezen. Een zo’n vriesbui kan er al voor zorgen dat planten kapot vriezen of sterk aangetast worden. Dankzij houtsnippers kan je een soort isolatielaag aanleggen waardoor je planten voor een stuk beschermd zijn tegen vriezen in de herfst en de winter.

5.   Houtsnippers stoppen erosie

Erosie is een groot probleem op paden en in de tuin waar er vaak gewandeld of bewaterd wordt. Door erosie kan een gezonde bovenste laag aarde namelijk weggegoten of weggelopen worden waardoor er minder voedingsstoffen overblijven voor de planten. Door houtsnippers te leggen kan je erosie tegengaan en je tuin gezond houden.

Meer info over houtchips van doosjehout.nl vind je hier!