Heel wat mensen gebruiken houtsnippers in de tuin om onkruid tegen te gaan en om hun tuin onderhoudsvriendelijk te maken. Hoewel houtsnippers van nature uit onkruid weren kan je ervoor kiezen om onkruid helemaal geen kans te geven door een worteldoek te leggen.

Wat is dat nou eigenlijk, zo’n worteldoek – en waarom zou je best wel of helemaal niet kiezen om een worteldoek te leggen. En hoe kom je nou aan een goedkoop worteldoek?

Wat is een worteldoek

Een worteldoek wordt over het algemeen gebruikt om de groei van onkruid tegen te gaan. Worteldoeken zijn er in een heleboel kleuren en kunnen gebruikt worden voor bijna elk soort grondbedekking – of je er nu voor kiest om kunstgras te leggen, kiezels, of zoals in dit geval: houtsnippers.

De meeste worteldoeken zijn groen of zwart, maar kunnen ook in het blauw of zelfs wit aangekocht worden. Wanneer je ervoor kiest om houtsnippers op de worteldoek te leggen is het aan te raden om te kiezen voor een zwarte worteldoek zodat je zelfs wanneer de houtsnipper laag wat dunner wordt, de worteldoek niet ziet.

Voordelen van een worteldoek

Een van de grootste voordelen van een worteldoek is dat ze het onkruid tegenhouden. Een worteldoek geeft het onkruid in feite geen kans en zorgt ervoor dat je dus minder onderhoud hebt in je perken of op je tuinpaden.

Daarnaast zal een worteldoek er ook voor zorgen dat je hout minder snel vergaat. Wanneer je houtsnippers namelijk direct op grond zijn aangebracht zal de biodiversiteit in de grond er namelijk alles aan doen om de houtsnippers af te breken.

Hoewel je natuurlijk nog steeds kevertjes en mieren tussen de houtschilfers op een worteldoek zal zien kruipen, zal de afbraak over het algemeen heel wat minder snel gebruiken.

Nadelen van een worteldoek

Niet iedereen kiest er echter voor om een worteldoek te gebruiken – en dat heeft zo zijn redenen. Wanneer je een worteldoek plaatst wordt de afwatering bemoeilijkt. Hierdoor kunnen de schilfers erg zompig worden. Wanneer je een worteldoek op een schaduwrijke plek gebruikt zal dit er dan ook voor zorgen dat jouw houtschilfers erg snel rotten.

Indien je een worteldoek plaatst is het dan ook aan te raden om aan een goede afwatering te denken. Op die manier gaan je houtschilfers heel wat langer mee.

Een worteldoek kun je goedkoop halen bij de dichtstbijzijnde Action. Niet duur en in mijn ogen een aanwinst voor jouw houtchips. De houtsnippers haal je dan weer bij doosjehout.nl! 😉 Tot ziens!