Wanneer je hebt beslist om houtsnippers te leggen in de tuin, is het natuurlijk moeilijk om te schatten hoeveel houtsnippers je uiteindelijk zal nodig hebben op je pad of in je perk. In deze blog leggen wij je haarfijn uit hoe jij zelf kan berekenen hoeveel houtsnippers je nodig hebt in je tuin.

Hoe de hoeveelheid houtsnippers berekenen die nodig zijn in jouw tuin

Wanneer je wil berekenen hoeveel houtsnippers je nodig hebt in je tuin moet je rekening houden met twee dingen:

1) De afmetingen van je pad of perk

2) De ideale dikte van de laag houtsnippers

Op zich is het niet zo heel erg moeilijk om uit te rekenen hoeveel houtsnippers je nodig hebt. Je hebt enkel een meter nodig, een potlood en papier, en een calculator indien gewenst.

Hoe dik moet mijn laag houtsnippers zijn?

De meeste tuinspecialisten raden aan om een houtsnipper laag van ten minste vier centimeter te leggen terwijl de meeste houtsnipper lagen van toch al snel 7 tot 9 centimeter aanraden – zeker voor paden die vaak begaan worden.

De dikte van je houtsnipperlaag zal ook afhangen van waar en waarom je houtsnippers in je tuin wil leggen. Een perkje zal een dunnere laag nodig hebben dan een druk pad.

Een dikkere laag houtsnippers heeft ook zo zijn voordelen:

  • Minder water nodig vanwege het vasthouden van bodemvocht
  • Minder onkruid
  • Ziet er beter uit
  • Planten verbranden niet zo snel omdat de warmte weerkaatst wordt
  • Beschermt de bodem om winterletsel te verminderen
  • Verbetert het welzijn van de bodem

Wanneer je een erg dunne laag houtsnippers aanlegt dan ga je niet kunnen genieten van deze voordelen.

Hoe bereken ik de hoeveelheid houtsnippers die ik nodig heb?

Wanneer jij de hoeveelheid houtsnippers wil berekenen dan zal je allereerst moeten weten hoeveel vierkante meter tuin je wil bedekken met houtsnippers en hoe dik jij de laag houtsnippers wil leggen.

Indien je moeilijkheden hebt met het berekenen van de hoeveelheid houtsnippers kan je altijd contact opnemen met de winkel of leverancier – die helpt je graag verder met informatie en berekeningen.

Anders kan je de hoeveelheid houtsnippers die je nodig hebt berekenen als volgt:

  1. Houtsnippers worden altijd verkocht en geleverd per kubieke meter. Je zal dan ook in kubieke meters moeten gaan rekenen.
  2. Denk na hoe dik jouw laag houtsnippers moet zijn => dit getal noemen we X.
  3. Dan is de berekening als volgt 100 (1m) /X = Y terwijl totaal aantal m2 / Y = het aantal kubieke meter dat je nodig hebt. Indien je 100m2 aan 10 cm wil vullen heb je 10 kubieke meter houtsnippers nodig.