Heel wat mensen kiezen er de dag van vandaag voor om houtsnippers in de tuin of voortuin te leggen. Houtsnippers zijn namelijk erg makkelijk in onderhoud, veilig voor mens en dier, en zien er ook nog eens mooi en verzorgd uit. In dit artikel kijken we naar wat houtsnippers zijn en hoe ze ook in jouw tuin kunnen passen.

 

Wat zijn houtsnippers?

Houtsnippers zijn kleine tot middelgrote stukken hout die worden gemaakt door grotere stukken hout te versnipperen of te zagen, bijvoorbeeld takken, stronken, bomen en houtafval.

Houtsnippers kunnen van een heleboel verschillende soorten hout gemaakt worden. Afhankelijk van het hout dat werd gebruikt kunnen de geur en de kleur van de houtsnippers verschillen.

 

Waarvoor worden houtsnippers gebruikt?

Een eerste manier waarop houtsnippers gebruikt kunnen worden is als biobrandstof. Houtsnippers kunnen bijvoorbeeld in een stoof of op een vuur gegooid worden. Toch zijn houtsnippers heel wat populairder als grondbedekking. Houtsnippers en houtchips onttrekken namelijk extra stikstof waardoor er minder onkruid groeit.

Als grondbedekking worden ze gebruikt om perken of paden aan te leggen of zelfs als substraat om paddenstoelen in te kweken.

Heel wat ervaren tuiniers gebruiken houtsnippers ook tussen de planten in perken om ervoor te zorgen dat er minder onkruid groeit.

 

Houtsnippers worden gebruikt voor:

  • Biomassa
  • Als pad bedekking
  • Als paddenstoelen substraat
  • In perken om onkruid te onderdrukken

 

Hoe worden houtsnippers gemaakt?

Houtsnippers worden gemaakt door hout door een boom- of houtversnipperaar te halen.

Het soort boomversnipperaar dat wordt gebruikt en het soort hout waarvan de houtsnippers gemaakt zijn, kan een grote invloed hebben op de houtsnippers. Zo kan je bijvoorbeeld houtchips kopen die van bomen uit het bos komen, maar evengoed ook houtchips die worden gezien als restafval uit de zagerij.

 

Welke soorten houtsnippers zijn er?

Zoals hierboven reeds vermeld kan je houtsnippers uit heel wat verschillende soorten hout verkrijgen. De meest populaire houtsnippers worden gemaakt van loofhout, naaldhout en kastanje hout. Vooral kastanje hout is erg in trek vanwege zijn mooie kleur en frisse geur.

 

Hoelang gaan houtsnippers mee?

De meeste houtsnippers gaan 1 tot 2 jaar mee voor je een nieuwe zak houtsnippers hoeft uit te strooien. Natuurlijk hangt dit er ook vanaf of je de houtsnippers gebruikt als pad bedekking of tussen de planten in perken. Toch is het een goed idee om ieder jaar een nieuwe laag houtsnippers aan te brengen zodat jouw tuin er weer fris uitziet.